Blog

Birleşik Krallık (BK)’ın AB’den ayrılışının akabinde başlayan geçiş döneminin sona ereceği tarih olan 1 Ocak 2021 itibariyle BK ile AB arasında teknik düzenlemeler alanındaki değişikliklere dair bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır.

Birleşik Krallık (BK)’ın AB’den ayrılışının akabinde başlayan geçiş döneminin sona ereceği tarih olan 1 Ocak 2021 itibariyle BK ile AB arasında teknik düzenlemeler alanındaki değişikliklere dair bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sektörünüzün bu süreçten nasıl etkileneceğine ilişkin bilgi sağlamak amacıyla hazırlanan sektörel teknik notları inceleyiniz. Bilgi notu, sürece ilişkin sektörü bilgilendirme amaçlıdır. Devam eden süreçte, AB ve BK arasındaki müzakerelere de bağlı olarak değişiklikler gerçekleşebileceğini, bilgi notunda yer verilen bağlantı adreslerinde BK tarafından kamuoyu ile paylaşılan bilgilerin sıklıkla güncellendiğini, BK’da henüz ilgili tüm mevzuatların yürürlüğe girmediğini ve bu alandaki ticari işlemleriniz açısından yürürlükteki mevzuat, en güncel duyurular ve BK’nın resmi bildirimlerinin esas teşkil edeceğini göz önünde bulundurunuz.

 

Bilgilendirme formunu indirmek için tıklayınız.

 

UKCA İşaretine Geçiş Tedbirleri:

Ø CE İşaretinin Kullanılması

   1 Ocak 2021’den itibaren, BK için geçerli olacak uygunluk değerlendirme işareti olan UKCA (UK Conformity Assessed) işareti kullanılmaya başlanılacaktır. Söz konusu işaret, hâlihazırda CE işaretine tabi olan çoğu ürün için geçerli olacaktır.

 

Bununla birlikte, üreticilerin sürece uyum sağlayabilmesi amacıyla CE işareti, belirli ürünler için 1 Ocak 2022’ye kadar BK’da kabul edilecektir.

     

           Bu çerçevede, aşağıda belirtilen hususlardan herhangi birinin geçerli olması halinde, 31 Aralık 2021 tarihine kadar CE işareti kullanılabilecektir.

· CE işareti üretici beyanına dayanarak ürüne iliştiriliyorsa,

 

· Zorunlu üçüncü taraf uygunluk değerlendirmesi, AB tarafından tanınan (ülkemizde yerleşik onaylanmış kuruluşlar dahil) bir onaylanmış kuruluş tarafından gerçekleştirilmiş ise (AB’nin ilgili bir karşılıklı tanıma anlaşmasına sahip olduğu bir ülkedeki bir kuruluş dahil),

 

· Daha önce BK’da yerleşik bir onaylanmış kuruluş tarafından düzenlenen uygunluk belgesi, AB tarafından tanınan bir onaylanmış kuruluşa aktarılmış ise. Bununla birlikte, BK tarafınca, üreticilerin mümkün olan en kısa sürede ve en geç 1 Ocak 2022’ye kadar UKCA işaretinin kullanmaya hazır olması tavsiye edilmektedir.

 

Zira, AB kurallarının 1 Ocak 2022 tarihinden önce değişmesi halinde ve BK’daki gerekliliklerden farklı olan yeni AB kurallarına göre ürünler CE işaretini taşırsa söz konusu ürünler BK pazarına arz edilemeyecektir. 

 

Yukarıda yer alan kurallara tabi olan ürün gruplarına ilişkin AB mevzuatı ve AB mevzuatına karşılık gelen BK mevzuatı listesine aşağıdaki bağlantı adresinden erişim

sağlanabilmektedir:

 

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/913686/uk-eu-legislation.ods

 

Üreticilerin sürece uyum sağlayabilmesi amacıyla CE işareti, belirli ürünler için  1 Ocak 2022’ye kadar BK’da kabul edilmeye devam edecektir.

Bununla birlikte, BK, üreticilerin mümkün olan en kısa sürede ve en geç 1 Ocak 2022’ye kadar UKCA işaretinin kullanmaya hazır olmasını tavsiye etmektedir.

 

Bu durum, ülkemizde yerleşik onaylanmış kuruluşlar tarafından verilen ve üretici beyanına dayanarak iliştirilen CE işaretli ürünler için de geçerli olacaktır.

 

AB pazarına ürün arz edilirken UKCA işareti tanınmayacaktır. Yeni yaklaşım mevzuatına tabi ürün gruplarının AB pazarına ihracatı için CE işareti her koşulda gereklidir.

 

Diğer taraftan, aşağıda belirtilen ürün/ürün grupları için farklı kurallar mevcut bulunmakta olup, daha fazla bilgi almak için ilgili ürünlere tıklayınız:

 

1.      klasik yaklaşımla düzenlenen ürünler (kimyasallar, ilaçlar, motorlu taşıtlar ve havacılık)

 

2.      ulusal kurallar kapsamındaki ürünler (detaylı bilgi için: https://www.gov.uk/guidance/product-safety-for-businesses-a-to-z-of-industryguidance)

 

3.    Tıbbi cihazlar, demiryolu sistemleri karşılıklı işletilebilirlik bileşenleri, yapı malzemeleri, sivil patlayıcılar, eko tasarım ve enerji etiketi gerektiren ürünler.

 

 

UKCA İşaretine Tabi Ürünler:

 

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren, UKCA işareti, aşağıda belirtilen hususların tümünün geçerli olması halinde kullanılacaktır:

 

· Ürün BK pazarına arz edilecekse,

· Ürün UKCA işaretini gerektiren mevzuat kapsamında ise,

· Ürün zorunlu üçüncü taraf uygunluk değerlendirmesini gerektiriyorsa,

· Ürünün uygunluk değerlendirmesi bir BK uygunluk değerlendirme kuruluşu tarafından

 

yürütülmüş ve uygunluk değerlendirme dosyası 1 Ocak 2021’den önce BK’da yerleşik bir onaylanmış kuruluştan, AB’de yerleşik bir onaylanmış kuruluşa aktarılmamış ise.

 

UKCA İşaretinin Kullanımı:

 

· 1 Ocak 2023’e kadar, çoğu ürün için (özel kurallara tabi olanlar dışında), UKCA işareti, ürüne iliştirilmiş bir etikete veya beraberindeki bir belgeye iliştirilebilir.

· Ekonomik operatörlerin (üretici, ithalatçı veya distribütör) UKCA işaretinin yerinde kalmasını sağlamak için makul adımlar atması beklenmektedir.

· CE işaretinin 1 Ocak 2022’den önce kullanıldığı durumlar dışında, UKCA işareti gerektiren ürünler bu işaret olmadan satışa sunulamayacaktır.

· 1 Ocak 2023’ten itibaren, UKCA işareti çoğu durumda doğrudan ürüne iliştirilmelidir.

 

Yapı malzemeleri, tıbbi cihazlar, demiryolu sistemleri karşılıklı işletilebilirlik bileşenleri ve taşınabilir basınçlı ekipmanlar, UKCA işareti kapsamında olup yukarıda belirtilen geçiş önlemlerine tabi değildir.

 

BK Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları

 

1 Ocak 2021 tarihi itibariyle BK yetkili otoritelerinin uygunluk değerlendirme faaliyetleri AB’de tanınmayacaktır. Bu doğrultuda, BK’ da 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak yeni yasal çerçeve kapsamında, çoğu BK uygunluk değerlendirme kuruluşunun statüleri, yeni çerçeve kapsamında otomatik olarak dönüştürülecektir. BK açısından, yeni bir BK veri tabanı, AB’nin NANDO veri tabanının yerini alacaktır. BK Akreditasyon Servisi (UKAS) ulusal akreditasyon kuruluşu olarak çalışmaya devam edecektir.

Konuya yönelik daha detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir:

 

https://www.gov.uk/guidance/conformity-assessment-bodies-change-of-status-from-1-january-2021?utm_source=0fba3e03-402e-40a9-864d-103b7fbf216d&utm_medium=email&utm_campaign=govuknotifications& utm_content=immediate

 

Mevcut Stoklar

 

Tamamen üretilmiş ve uygunluğu işaretlenmiş mevcut stoklar, 1 Ocak 2021’den sonra mevcut işaretler ve onaylanmış kuruluş numaraları ile BK pazarına arz edilebilir. Örneğin, BK

uygunluk belgesi kapsamına giren ve normalde 1 Ocak 2021’den sonra UKCA işareti taşıması gereken bir ürün, 31 Aralık 2020’den önce tamamen üretilmiş ve piyasaya arz edilmeye hazır haldeyse, BK pazarında CE işareti ile satışa sunulabilecektir.

 

CE ve UKCA İşaretinin Birlikte Kullanılması

 

BK pazarına arz edilecek ürünler açısından, bir ürün, hem BK hem de AB mevzuatı gereklerini karşıladığı sürece, hem CE hem de UKCA işaretlerini taşıyabilir. 1 Ocak 2021’den itibaren, UKCA işaretli ürünlerin uygunluğu göstermek için kullanılabilecek temel gerekler ve standartlar şu anki ile aynı olacaktır. Bu, bir ürün hâlihazırda CE işaretlemesi

için gerekli teknik şartlara göre hazırlanmışsa, 1 Ocak 2021’den itibaren UKCA işareti için mevcut olacak aynı teknik şartları karşılayacağı anlamına gelmektedir. Ancak, ürünleri test

eden uygunluk değerlendirme kuruluşlarının farklı olması gerekebilecektir.

 

BK Uygunluk Beyanı

 

BK Uygunluk Beyanı, yasal olarak UKCA işareti taşıyan çoğu ürün için hazırlanması gereken bir belge olup talep üzerine piyasa gözetim otoritelerine sunulmaya hazır olmalıdır.

Belgede, üretici veya yetkili temsilci;

 

· ürünün, ilgili yasal gerekliliklere uygun olduğunu beyan eder.

· ürün ve uygunluk değerlendirme kuruluşu (ilgili olduğu durumlarda) hakkındaki bilgilerle birlikte üreticinin adı ve adresine yer verir.

 

BK Uygunluk Beyanında yer alması gereken bilgiler AB Uygunluk Beyanındaki bilgilerle büyük ölçüde örtüşmektedir. Mevzuatlara göre bazı değişiklikler olmakla birlikte, genelde BK

Uygunluk Beyanı aşağıda belirtilen bilgileri de içermelidir:

 

· üreticinin adı ve tam iş adresi veya yetkili temsilcisinin adresi,

· ürünün seri numarası, modeli veya tip tanımı,

· üretici tarafından, ürünün uygunluğuna ilişkin tüm sorumluluğu üstlendiğini belirten bir açıklama,

· uygunluk değerlendirme prosedürünü gerçekleştiren onaylanmış kuruluşun detayları  (varsa),

· ürünün gereklerini karşıladığı ilgili BK mevzuatı,

· üretici adı ve imzası,

· beyannamenin düzenlendiği tarih,

· ek bilgiler (varsa).

 

1 Ocak 2021’de BK standartları özünde aynı kalacak olup AB’de kullanılan standartlarla aynı referansa sahip olacaktır. Ancak, İngiliz Standartları Enstitüsü tarafından benimsenen

standartlar olduğunun belirtilmesi için "BS" ön ekini kullanılacaktır. UKCA işaretinin kullanımına yönelik daha detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir:

https://www.gov.uk/guidance/using-the-ukca-mark-from-1-january-2021

 

BK’da Yerleşik Yetkili Temsilci ve Sorumlu Kişi Atanması

 

AB’de yerleşik yetkili temsilciler ve sorumlu kişiler, 1 Ocak 2021’den itibaren BK’da tanınmayacaktır. İlgili mevzuatta yetkili bir temsilci veya sorumlu kişi atanması gerekiyorsa, BK pazarına arz edilen ürünler için BK’da yerleşik olmaları gerekecektir. 1 Ocak 2021 tarihinden sonra BK pazarına arz edilecek sanayi ürünlerine yönelik teknik düzenlemelere aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir:

https://www.gov.uk/guidance/placing-manufactured-goods-on-the-market-in-great-britainfrom-1-january-2021

 

2. 1 Ocak 2021’den İtibaren Sanayi Ürünlerinin AB Pazarına Arz Edilmesi

 

AB’ye ihraç edilen ürünlerin,

 

· düzenlemelere uygunluğunu üretici kendi beyan ederse (üretici beyanı),

· herhangi bir zorunlu üçüncü taraf uygunluk değerlendirmesi, AB tarafından tanınan bir onaylanmış kuruluş tarafından gerçekleştirilmiş ise,

· daha önce bir BK kuruluşu tarafından hazırlanan uygunluk belgesi, AB tarafından tanınan bir onaylanmış kuruluşa aktarılmış ise,

· Avrupa standartlarına veya uluslararası standartlara göre test etmek için gönüllü olarak bir test kuruluşu kullanılırsa üreticinin uygunluk değerlendirmesini değiştirmesine

gerek olmayacaktır.

                   1 Ocak 2021’den itibaren, herhangi bir zorunlu uygunluk değerlendirmesi, AB tarafından tanınan bir uygunluk değerlendirme kuruluşu tarafından gerçekleştirilecek olup bu, hem AB’de yerleşik kuruluşlar hem de AB’nin karşılıklı tanıma anlaşması imzaladığı ülkelerdeki onaylanmış kuruluşlar ile gerçekleştirilebilecektir.

 

 

 

DDP Mevzuat Bilgilendirme Servisi

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

+90 212 442 4246